Terrierit perhekoirina?

terrier-dog

Koiran valinta perheeseen on tärkeä päätös, sillä koirat kuten muutkin lemmikit ovat ennen kaikkea perheenjäseniä. Niiden tulee sopeutua perheen rutiineihin, niistä pidetään huolta ja ennen niiden seurasta nautitaan viettämällä yhteistä aikaa. Koirarotuja, jotka sopeutuvat lapsiperheisiin tai yleensä seurakoiriksi on runsaasti. Ehkä lähinnä päätöstä tehtäessä mietitäänkin että mikä rotu tuntuu oikealta juuri meille, sillä kaikkien lemmikkien kanssa tulee varautua siihen että tiettyä koulutusta ja vastuuta ne vaativat. Yksi suosituista koiraroduista perhekoirina ovat terrierit, ennen kaikkea pienempikokoiset heiluhännät lukuisista eri terrieriroduista.

Mistä terrierit ovat kotoisin

Terrierit ovat kotoisin Isosta-Britanniasta, jossa alun perin niitä jalostettiin saalis- ja tuhoeläinten metsästyksessä käytettäviksi. Terrierit ovat tunnettuja energisinä ja aktiivisina koirina, ja useimmat terrierirodut ovat pieniä tai keskikokoisia. Mielenkiintoista on myös itse nimikkeen alkuperä, joka juontuu ranskan kielen maata tarkoittavasta sanasta “terrier”, viitaten siihen että terriereillä metsästettiin sekä maan päällä että maan alla ketun- ja mäyränkoloissa.

Terrierit perhekoirina

Miten terrierit sitten sopivat perhekoiriksi? Kuten mainittu terrierit ovat suosittuja perhekoirina ja sopeutuvat siihen mainiosti pienen kokonsa ja ystävällisen uteliaan luonteensa ansiosta. Terrierit ovat energisiä, seurallisia ja reippaita koiria, joten ne sopeutuvat mainiosti lapsiperheisiinkin. Tärkeintä on kuitenkin ottaa huomioon jokaisen terrierin erityisominaisuudet, sillä niiden vaatima liikunnanmäärä tai koiran toimintaa ajavat vietit voivat vaihdella runsaasti. Vaikka terrierit olivat alun perin metsästyskoiria, on niitä jalostettu siinä määrin, etteivät ne heti ryntää jokaisen liikkuvan eläimen perään. Mutta ennen kaikkea niiden käyttäytyminen, kuten koirien yleensä, riippuu hyvin pitkälle niiden saamasta koulutuksesta pennusta lähtien.

Mikä terrieri sopii sylikoiraksi kaupunkilaisasuntoon?

Omat olosuhteet ja ajankäytön edellytykset voivat helpommin ratkaista mikä terrieri sopisi juuri sinulle. Jos haluaa vähän liikuntaa kaipaavan, enemmänkin sohva- tai sylikoiran, on yksi hyvä valinta Yorkshirenterrieri. Tämä valpas ja eloisa pienehkökokoinen terrieri on etenkin rodun kehityksen alkuvaiheissa ollut suosittu naisten seurakoirana ehkä ennen kaikkea pitkä ja kauniin karvapeitteensä ansioista, joka vaatiikin jatkuvaa hoitoa, jotta se näyttäisi siistiltä. Yorkshirenterrieri pitää leikkimisestä, tutkimisesta ja kuljeskelusta, mutta varsinaiseksi lenkkikaveriksi se ei sovellu. Koska tämä terrieri ei kaipaa paljoa liikuntaa, se sopii hyvin myös kaupunkilaiskoiraksi. Toinen tapaus onkin Jackrusselinterrieri, hurmaava ikiliikkuja, jota ei pidättele paikallaan mikään.

Liikunnasta pitävä energinen Airedalenterrieri

Liikuntaa harrastaviin, maaseudulla asuviin perheisiin yksi ihanteellinen terrierilajike on Airedalenterrieri. Tämän monipuolisen koirarodun juuret juontuvat myös Englannin Yorkshireen, jossa sitä käytettiin kauriiden jäljitykseen, saukkojen metsästykseen ja jopa viestikoirana rintamalla ensimmäisen maailmansodan aikana. Tämän taustan huomioon ottaen, “airis” voi olla joskus hyvinkin vahvaluonteinen joten se ei useinkaan peräänny, jos toinen koira haastaa sen. Siispä parhaiten airikset viihtyvätkin maaseudulla, jossa niillä on tilaa temmeltää eikä toisiin koiriin törmää kovin usein.

Airedalenterrieri on nopea oppimaan, ja on luonteeltaan sopeutuvainen, samoten sille on ominaista oman reviirin puolustaminen, joten se soveltuu hyvin myös vahtikoiraksi. Nämä terrierit sopeutuvat myös lapsiperheisiin vaikka ovatkin melko isokokoisia, mutta ne eivät ota pahakseen lasten temmellyksestä eivätkä myöskään hauku turhia.

Juuri minulle mieluisin terrierirotu?

Lemmikin valitseminen on kuten mainittu sekä tärkeä että vaikea tehtävä. Ensimmäisenä on syytä kartoittaa oman perheen edellytykset ja olosuhteet, ja niiden perusteella oikea rotu löytyy varmasti. Lisää tietoa ja vinkkejä löytyy internetistä, esimerkiksi Kennelliiton sivustoilta, ja toisaalta myös erilaisten keskustelupalstojen kautta löytyy arvokkaita vinkkejä ja suosituksia muilta koiran omistajilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *